Al vele eeuwen planten mensen in Zuid-Limburg fruitbomen rond hun huis: appelen, peren, pruimen, kersen en
noten. Rond de fruitweide stond een meidoornhaag en koeien graasden onder de bomen.
Door de opkomst van de laagstamfruitteelt werden na de Tweede Wereldoorlog veel hoogstamfruitbomen gekapt. Anderen geraakten in onbruik. Hiermee ging een belangrijke landschappelijke en ecologische functie verloren. Hoogstamfruitbomen zijn immers bijzonder waardevol voor de biodiversiteit.
Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt en de ontwikkeling van nieuwe fruitsoorten zijn hoogstamfruitbomen erg belangrijk. Ze bevatten namelijk een enorme bron aan genetische diversiteit van fruitvariëteiten.
Om die reden neemt het aanplanten, herstellen en bewaren van hoogstamboomgaarden een belangrijke plaats in binnen de werking van Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, niet zelden als onderdeel van een groter landschapsproject.
Bezit je een hoogstamboomgaard en zit je met vragen rond onderhoud of wetgeving? Of beschik je over een perceel waarop je hoogstambomen wilt planten? Contacteer ons en we staan je graag bij met advies. Misschien kunnen we samen een actie op poten zetten.
Het is goed om te weten dat hoogstamboomgaarden beschermd zijn door de wetgeving ruimtelijke ordening en het natuurdecreet.
Wij geven VRIJBLIJVEND ADVIES rond:
- het planten en onderhouden van hoogstambomen
- herstel en verjonging
- soortenkeuze
- subsidies
- vergunningen en wetgeving
- achterstallige onderhoudswerken
Enkel hoogstamboomgaarden in het ‘open buitengebied’ komen in aanmerking.
Goed Geplukt
Met ons project ‘Goed Geplukt’ brengen we eigenaars van hoogstamfruitbomen in contact met mensen die op zoek zijn naar plukvers fruit van eigen bodem. En die daarvoor bewust de boom in willen. Niet alleen omdat dat een fijne activiteit is voor het hele gezin, maar ook omdat ze daarmee ons waardevolle landschap helpen beschermen en bewaren.
Meer info
www.goedgeplukt.be
Folder hoogstamboomgaarden
NAAR MELDINGSFORMULIER