Bakkerij Vangrootloon lanceert een nieuw brood dat gedoopt wordt tot “Opa’s brood”. Vangrootloon is een familiale bakkerij met centrale productie in Sint-Truiden die al sinds 1918 actief is en 25 eigen winkels telt in Limburg en Vlaams-Brabant.
Wat Opa’s brood uniek maakt is dat het een 100% Limburgs brood is. De baktarwe werd door PIBO-Campus in regio Tongeren op 2,5 hectare geteeld en geoogst en bij Molens Geyskens in Beringen tot bloem verwerkt. Bovendien worden aan de teelt van de baktarwe een aantal agromilieumaatregelen gekoppeld, zoals niet-kerende bodembewerking, de aanleg van functionele agrobiodiversiteitsstroken (FAB) rond de baktarwepercelen en het jaarrond waarborgen van een permanente, maximale bodembedekking. Dit alles moet de kansen van een Limburgs terroir voor baktarwe aftoetsen aan de praktijk en kadert in een Platteland Plus-project van Provincie Limburg “Hier Groeit Uw Brood”, waaraan ook Regionaal Landschap Haspengouw, Stad Sint-Truiden en CIAGO (Centrum voor innovatief agrarisch ondernemen) deelnemen.
“Nochtans zag het weer er vorig jaar in de oogstmaand helemaal niet goed uit", aldus Damien Xhonneux coördinator van PIBO-Campus. Door de natte maand juli zijn vele oogsten in Vlaanderen mislukt of van lage kwaliteit gebleken. De vochtigheid resulteerde vaak in een te laag eiwitgehalte en enzymatische activiteit van de baktarwe, evenals kieming van de tarwe in de aar, waardoor deze enkel nog voor diervoeders kon ingezet worden. Na veel uitstel werd de baktarwe uiteindelijk op 17 augustus gedorsen en bleek deze alsnog het juiste eiwitgehalte te hebben om te verwerken voor brood. Na overleg met Vossius en CIAGO werd besloten om de fabriek van Aveve Zaden in Landen in te schakelen die beschikt over een densimetrische tafel om de tarwe nog verder op te zuiveren en zodoende ook de enzymkwaliteit nog te verbeteren.
“Dit project is een mooie realisatie van lokale Limburgse partners en onderstreept dat we de nodige expertise hebben om een korte keten samenwerking op te zetten om de primaire sector te koppelen met de voedingsindustrie en de distributie”, aldus Gedeputeerde voor Landbouw, Inge Moors (cd&v). Het belang van een dergelijk project is om onderzoek te doen naar baktarwe-variëteiten de onze landbouwers kunnen telen en die kunnen verwerkt worden voor humane consumptie en resulteren in een betere prijs. Komende zomer volgt nog een tweede oogst waarbij kan ingezet worden op een verdere optimalisatie van het hele proces.
Als kers op de taart wordt Opa’s brood ook nog een erkend streekproduct onder het nieuw Haspengouws kwaliteitslabel “Smaak Begint Hier”, aangezien aan alle criteria hiervoor werd voldaan want Bakkerij Vangrootloon is ook een erkend streekproducent. “De samenstelling van het brood is de bloem van Limburgse bodem, zout, vetstof (margarine) en een desem als gist. Hierdoor zijn de rusttijden langer t.o.v. van het gewoon brood van Vangrootloon, waardoor je ook nog iets meer smaak ervaart”, aldus zaakvoerder Jo Vangrootloon.
Gedeputeerde Inge Moors: “Hiermee wordt de link gelegd met een tweede initiatief dat mee ondersteund wordt door Provincie Limburg en CIAGO, een mooi bewijs van het belang van samenwerking.”
De campagne voor Opa’s brood wordt aan de klant gecommuniceerd via een warm kaartje “Zonnige groeten uit Haspengouw” van kleindochter Marie aan haar Opa waarbij ze beschrijft hoe ze tijdens een weekendje in de streek blije herinneringen bovenhaalt aan de broden die hier grootvader bakte. Opa’s brood is een brood van 600g en wordt verkocht aan € 3,00.