In 2021 startte de Vlaamse overheid een selectieprocedure voor landschapsparken en nationale parken. Zo’n label maakt een gebied extra aantrekkelijk voor bezoekers, bewoners en beleidsmakers. Daarnaast brengt deze erkenning een verfrissende dynamiek op gang die fungeert als motor voor regionale ontwikkeling.
Een landschapspark is een afgebakend gebied van voldoende omvang waar de wisselwerking tussen mens en natuur zorgt voor een kwalitatief landschap met een unieke identiteit en internationale uitstraling. Natuur, erfgoed, landbouw, open ruimte, toerisme en recreatie gaan in een landschapspark hand in hand.
Haspengouw oefent al eeuwenlang een sterke aantrekkingskracht uit op mensen. Het is een uitgesproken landbouwstreek waar je het jaar rond al wandelend of fietsend geniet van bloesems, fruit en wuivende graanvelden. De vruchtbare ondergrond zorgde mee voor het rijke erfgoed, het unieke cultuurlandschap en de bijzondere natuurpareltjes. Haspengouw is een merk, gekend en geliefd in Vlaanderen en daarbuiten, kortom, de geknipte kandidaat voor het label van Landschapspark .
In de loop van 2022 haalden de initiatiefnemers van Hart van Haspengouw alles uit de kast om het label van ‘Landschapspark’ in de wacht te slepen. Onze aanvraag schopte het alvast tot in de tweede ronde van de Vlaamse oproep.
Op 25 mei 2023 stelden de partners met veel trots en enthousiasme hun ambitieuze masterplan voor in de prachtige setting van het Kasteel van Heers.
En op 31 mei werd - na een intensief traject van meer dan een jaar, samen met alle betrokken partners - het dossier van kandidaat-Landschapspark ingediend. Graag presenteren we hier het masterplan en het operationeel plan .
Deze kandidatuur tot erkenning als landschapspark wordt gesubsidieerd in het kader van de projectoproep Landschapsparken, in opdracht van de Vlaamse Overheid