Projecten

Haspengouw ontvangt

Al meer dan twintig jaar richt het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren wandelgebieden in. ‘Haspengouw ontvangt’ zet in op het bevorderen van (inter)nationaal wandeltoerisme en de kwaliteitsverhoging van Landschapswandelingen via gastvrije ontvangstplekken, belevingsvolle pleisterplekken en een digitale ontsluiting van het Haspengouws DNA.

‘Haspengouw ontvangt’ bouwt verder op eerdere inspanningen en andere projecten, waaronder het PDPO-project ‘B(l)oeiende wandelbestemming Haspengouw  en kan rekenen op financiële steun vanuit de Relance-oproep Vlaanderen Natuurlijk van de Vlaamse Overheid.

 

Concrete doelstellingen

 

Gastvrije ontvangstplekken in Haspengouwse dorpen

Binnen het PDPO-project ‘B(l)oeiende wandelbestemming Haspengouw’ ontwikkelen de partners een toolbox met technische tekeningen, materialen en mogelijke elementen voor de ontvangstplekken van de wandelingen. Binnen ‘Haspengouw Ontvangt’ stellen we, samen met de deelnemende gemeenten, een landschapsarchitect aan die met deze toolbox inrichtingsplannen op maat maakt. De plannen houden rekening met de typische landschappelijke kenmerken en de noden van zowel wandelaars als buurtbewoners. De gemeenten zorgen voor de realisatie van de inrichtingsplannen.

 

Belevingsvolle pleisterplekken

Om de Haspengouwbeleving voor toeristen en recreanten te vergroten, richten we in bepaalde wandelgebieden onderweg toegankelijke pleisterplekken in. Hier ontsluiten we het DNA van Haspengouw op een verrassende en duurzame manier.

 

Het verhaal van Haspengouw

Binnen het project ‘B(l)oeiende wandelbestemming Haspengouw’ lieten we CAG en KULeuven een landschapsbiografie van Haspengouw opmaken. Binnen ‘Haspengouw ontvangt’ vertalen we dit wetenschappelijk document naar laagdrempelige verhalen in vier talen. Dit doen we via de website en wandelapp ‘Wandelen in Limburg’, maar ook op de pleisterplekken onderweg.

 

Digitale ontsluiting

 De website ‘Wandelen in Limburg’ wordt nog beter afgestemd op een doorwinterd wandelpubliek met vertalingen, een hoogteprofiel en een gebruiksvriendelijke printfunctie. 

 

 

 

 


Partners:


                        

Contactpersoon 'Haspengouw ontvangt'

Erik van Esch
projectcoördinator recreatie


erik.vanesch@rlhv.be
bereikbaar tijdens kantooruren op de nrs 011 24 91 53- 0498 33 00 59 (niet op vrijdag)