Nieuws

Cicindriavallei krijgt belevingsvolle ontvangstplek

Op dinsdag 16 april 2024 openden het lokaal bestuur Sint-Truiden en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) een belevingsvolle ontvangstplek voor wandelaars in Straeten. Van hieruit starten twee bewegwijzerde wandelroutes door de vallei van de Cicindria. Het zijn slechts twee van de 70 wandellussen die je in de gloednieuwe wandelbox 'Landschapswandelingen Haspengouw' vindt.

 

Genieten in de boomgaard

De Cicindriavallei vormt al langer een geliefde wandelplek voor natuurliefhebbers. Met de inrichting van deze groene ontvangstplek krijgt het gebied nog meer uitstraling, zowel voor buurtbewoners als recreanten van verder weg. Van aan de parking wandelen ze door een hoogstamboomgaard naar een speelzone met picknickbank, een houtsculptuur en een loungebank. De verouderde vogelkijkwand werd vervangen door een natuurlijke kijkwand die een prachtig uitzicht over de vallei en het wachtbekken “De Dorpsweide” biedt. De nieuwe startborden bevatten alle nodige informatie om zorgeloos de natuur in te trekken.

 

“De ervaring van recreanten begint al bij het vertrek”, zegt Peter Deltour, schepen van Toerisme van het lokaal bestuur Sint-Truiden. “Met deze groene, belevingsvolle ontvangstzone komen wandelaars meteen in de sfeer van de prachtige Cicindriavallei, één van de groene pareltjes die Sint-Truiden rijk is. We hopen bovendien dat de hoogstamboomgaard met speelzone en picknickbank ook een fijne ontmoetingsplek voor buurtbewoners zal vormen. De wandelingen die vanuit Straeten vertrekken, zijn 3 km en 6 km lang en leiden wandelaars zowel langs de kronkelende Cicindriabeek als door holle wegen en over plateaus vanwaar je geniet van vergezichten over akkers en boomgaarden.”

 

Deze belevingsvolle startplek wordt beheerd door de Watering van Sint-Truiden en maakt deel uit van het project ‘Haspengouw Ontvangt’, gerealiseerd met steun van Toerisme Vlaanderen, binnen hun ‘Vlaanderen Natuurlijk’-thema.

 

“Samen met Toerisme Vlaanderen ondersteun ik ‘Haspengouw ontvangt’ zodat wandelaars en omwonenden in de toekomst nog beter hun weg zullen vinden naar en in het prachtige Haspengouwse landschap,” zegt de Vlaamse minister van toerisme. “Want we weten het allemaal: groen, doet goed. Tegelijkertijd zorgen deze ontvangstplekken ook voor spreiding van de bezoekers in het landschap. Dit past perfect binnen de visie Reizen naar Morgen die de hoeksteen vormt van mijn toeristisch beleid. We houden hier absoluut rekening met de draagkracht van deze bijzondere plek. We hebben niet alleen oog voor de bezoekers, maar ook voor de noden van de bewoners, ondernemers en zeker van de plek zelf.”

 

400 km wandelpret 

Met de opening van de belevingsvolle startplek in Straeten, lanceert RLHV ook haar nieuwe wandelbox ‘Landschapswandelingen Haspengouw’. Deze bevat 15 kaarten en een handige overzichtskaart met in totaal maar liefst 70 bewegwijzerde lussen, samen goed voor 400 km wandelplezier. Deze box vervangt de wandelboxen Greenspots en Verborgen Moois. Sommige routes zijn aangepast, er kwamen extra lussen, bijkomende startplekken en nieuwe combinatiemogelijkheden voor mensen die houden van een stevige kuitenbijter. Samen geven deze tochten een goed idee van het typisch Haspengouws landschap, met smaakmakers als fruitbomen, glooiende akkers, schilderachtige dorpen, verborgen beekvalleien, eeuwenoude bossen en sprookjesachtige kastelen.

 

“Samen met de Regionale Landschappen zetten we als provinciebestuur volop in op de kwaliteitsbewaking van de wandelingen in Haspengouw en de rest van Limburg,” aldus Bert Lambrechts, gedeputeerde van Milieu & Natuur. “Daarvoor kunnen we rekenen op de Landschapsteams, groepen arbeiders uit de sociale economie die wekelijks aan de slag gaan in de Limburgse natuur. Bovendien zijn er ook heel wat vrijwilligers, de zogenaamde Greenspotters, die RLHV helpen door problemen onderweg te signaleren. Het resultaat mag er zijn. Zo blijkt uit het recente wandelonderzoek van Toerisme Limburg dat maar liefst 98% van de bevraagde wandelaars tevreden is over hun wandeling in onze provincie.” 

 

De nieuwe wandelbox is verkrijgbaar via de webshop van www.wandeleninlimburg.be, de toeristische kantoren in Haspengouw en het kantoor van RLHV in Kortessem.