Projecten

B(l)oeiende wandelbestemming Haspengouw

Met dit project willen wij, de stad Borgloon en de omliggende gemeenten het bestaande wandelaanbod, de beleving van het agrarische landschap en het overkoepelend verhaal van wandelen in Haspengouw meer diepgang geven en steviger verankeren in de lokale gemeenschap.

Dit doen we door het fysieke wandelaanbod op te waarderen, waarbij we o.a. een wandel ontvangstplek uitbouwen aan de stroopfabriek van Borgloon en onthaalpunten in andere Haspengouwse gemeenten inrichten.

 

Daarnaast ontwikkelen we het digitale wandelaanbod met een systeem van digitale wandelknooppunten en een interactieve wandeltoepassing.

We willen Haspengouw naar voren te schuiven als dé regio waar je al wandelend het platteland beleeft, en waar je het jaar rond landbouwproducten van eigen bodem proeft. Een initiatief hierin zijn de boerenmarkten. 

 

Het Haspengouwse landschap en de bijhorende landbouwcultuur brengen al vele eeuwen een rijkelijke oogst voort, die in grote mate bijdraagt aan de identiteit van onze streek. Landbouwers en fruittelers geven nog steeds een unieke couleur locale aan Zuid-Limburg en zijn onmisbaar voor de voedselproductie. Met de boerenmarkten zetten we dit lokaal vakmanschap volop in het zonnetje.

 

Op de boerenmarkten koop je bij de producent. Doordat de standhouders hun producten rechtstreeks aan de eindklant aanbieden, ontvangen ze een eerlijke prijs. Bovendien is korte keten beter voor het milieu en betekent het een fikse besparing op de CO₂-uitstoot, met veel minder voedselkilometers en geen verpakkingsafval. Het aanbod is gevarieerd met groenten, fruit, confituur, fruittaartjes, kaas, bier, speculaas, roomijs,…

Een aantal Haspengouwse gemeenten ondernamen zelf reeds stappen om een Boerenmarkt op te zetten, maar krijgen nu dus een extra impuls via dit project  dat o.a. voorziet in acties rond de vermarkting van lokale landbouwproducten. Door de initiatieven te bundelen op één website, een gezamenlijke promotiecampagne te voeren en ervaringen uit te wisselen, kunnen we de standhouders een breder publiek bieden.

Tijdens het oogstseizoen, van april tot december, vinden er regelmatig boerenmarkten plaats in de gemeenten Alken, Bilzen, Borgloon, Heers, Kortessem, Tongeren, Sint-Truiden en Wellen. Hier vind je een overzicht van de locaties, data en andere informatie. 

 

We ontwikkelden ook de brochure OpStap , een wandelinspiratiegids voor lokale toeristische ondernemers, waarin we hen informeren en inspireren om wandelaars op Haspengouwse wijze te ontvangen. 

 

    


Partners:


                            

Contactpersoon 'B(l)oeiende wandelbestemming Haspengouw'

Erik van Esch
projectcoördinator recreatie


erik.vanesch@rlhv.be
bereikbaar tijdens kantooruren op de nrs 011 24 91 53- 0498 33 00 59 (niet op vrijdag)