Nieuws

Organiseer je eigen ‘feest in de boomgaard’ en win een boomgaardherstel!

Misschien was jij wel een van de enthousiastelingen die vorige zomer genoten van ons ‘Feest in de boomgaard’ op het Monnikenhof in Heers? Onder de warme septemberzon en een met fruit beladen bladerdek genoten we in een prachtige hoogstamboomgaard van fruitige animatie, workshops, muziek, drankjes en hapjes. Dit jaar willen we jullie inspireren om zélf een feest in een boomgaard op touw te zetten. We zetten je graag op weg met een gratis uitleenbox.

 

Die box bevat plukstokken, een handpers om ter plaatse vers sap te maken, leuke picknickdekentjes, vlaggetjes en fruitkistjes met informatie over de planten en dieren die in hoogstamboomgaarden leven. Ideaal voor je barbecue voor de buurt, een oogstfeest met je lokale vereniging om de clubkas te spijzen, een educatief evenement voor een klasje van de lokale school of nog iets helemaal anders. Zolang je evenement maar in een hoogstamboomgaard plaatsvindt.

 

De eerste tien inzendingen krijgen na afloop van hun boomgaardfeest een tegoed voor herstelwerken of extra aanplanten in hun boomgaard door het Regionaal Landschap, ter waarde van 500 euro.

 

Enkele voorwaarden:
• De activiteiten hebben geen negatieve impact op de natuur- en landschapswaarden van de hoogstamboomgaard of de omgeving.
• Je haalt de uitleenbox op en brengt hem terug op de afgesproken momenten op ons kantoor in Kortessem (Daaleindestraat 2). Het gebruik is gratis, op voorwaarde dat je de materialen netjes en onbeschadigd terugbrengt.
• Na afloop bezorg je ons een verslagje met enkele foto’s van het feest. Je geeft ons de toestemming om de foto’s op sociale media te delen.
• Ben je bij de eerste tien? Dan neemt een medewerker van het Regionaal Landschap contact op om een terreinbezoek te plannen. Zo kunnen we samen al even kijken hoe we het tegoed zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten. We zullen je boomgaard digitaal inventariseren en een beheerplan voor je opmaken.
• Je kan het tegoed inzetten voor de aanplant van nieuwe fruitbomen, standaard veebescherming, snoeiwerken of de aanplant van een haag. Kosten zoals paardenbescherming of een omheining vallen hier niet onder. Het RLHV coördineert de werken en voert ze uit tijdens het winterseizoen 2024-2025.

 

Voel je al fruitige feestkriebels opkomen? Schrijf je snel in via deze link. Inschrijven kan tot 15 augustus.

‘Organiseer je eigen feest in de boomgaard’ is een actie binnen het project ‘boomgaardenloket’, voortkomend uit het onroerend erfgoedrichtplan hoogstamboomgaarden. Voor vragen en/of opmerkingen kan je terecht bij maureen.demoustiez(at)rlhv.be of op 0487 10 13 84.