De hoogstamboomgaard van het Monnikenhof in Heers wordt omgetoverd tot een heuse evenementenweide. Kom genieten, proef van het fruitlandschap of maak een mooie wandeling.
Werk jij ook mee aan een behaaglijk Tongers landschap?Stad Tongeren engageerde zich tot het tekenen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact, in de strijd om haar steentje bij te dragen in de transitie naar een klimaatneutraal Vlaanderen. Eén van de doelstellingen is om tegen 2030 één boom en een halve meter haag per Tongenaar aan te planten.
Vragen over hoogstamboomgaarden? Voor al je vragen betreffende aanleg, beheer, vergunningen, subsidies, fruitverwerking,… helpt het boomgaardenloket je graag verder op weg!
In september 2021 dienden we met ‘Hart van Haspengouw’ onze kandidatuur in voor de titel van Landschapspark, een erkenning als unieke landschappelijke streek binnen Vlaanderen. Deze titel zou heel wat extra mogelijkheden en middelen met zich meebrengen om onze prachtige regio verder op de kaart te zetten.
Op 12 januari ontvingen we goed nieuws: ‘Grenzeloos Bocagelandschap’ stootte door naar de tweede ronde voor een erkenning als Landschapspark. Deze titel kent de Vlaamse Overheid toe aan multifunctionele gebieden met een uitgesproken landschapskwaliteit.
Heb jij een verhaal, informatie of beeldmateriaal dat je met ons en de volgende generaties wil delen? Laat het ons weten!
De voorbije jaren kenden we lange droge periodes én periodes van overvloedige neerslag die beiden voor overlast zorgden. Door de klimaatverandering zal dit nog toenemen. Als reactie op deze problematiek lanceerde provincie Limburg het burgeronderzoeksproject “In de BRES voor water”, waarbij vrijwilligers de waterstand en -kwaliteit van de Haspengouwse beken monitoren. Sinds oktober 2020 gebeurden er 258 metingen aan 40 meetpunten, en het onderzoek loopt nog verder.
Begin juli startten natuurwerken in het ecologisch waardevol gebied De Motmolen in Bilzen. De projectpartners herstellen de beemd, zodat deze kan fungeren als buffer voor zowel droogte als overvloedige neerslag. Ook heel wat planten en dieren genieten van de ingrepen in dit stukje Europese topnatuur op een boogscheut van Bilzen centrum.
In de mergelgroeve in Vechmaal werd waarschijnlijk in de Romeinse tijd al mergel en silex gewonnen. Tot 1835 ging men door met de ontginning van mergel waardoor er ondergronds een groot gangenstelsel ontstond. Dit gangenstelsel is ondertussen een thuis geworden voor heel wat overwinterende vleermuizen. Naast de belangrijke natuurwaarde is de Mergelgroeve van Vechmaal ook als landschap beschermd. Een natuurlijk stukje erfgoed dat de nodige bescherming verdient.
De laatste weken werd de natuur druk bezocht, ook door onze trouwe viervoeters. Uiteraard zijn honden van harte welkom, maar enkel aan de leiband. Dat was altijd zo, en is nu niet anders.
Met het Europese project Life Delta wordt er van de Demerdelta een spons gemaakt die water vasthoudt en laat indringen in de bodem.
In het kader van het project 'van akker tot bakker' ontwikkelden we een thematische fietstocht en een educatief spel.
Voeren is van oudsher een streek met een sterke identiteit, die mee ontstond door het historisch landgebruik. We willen dit typische Voerense landschap gebruiken als motor voor gebiedsontwikkeling.
‘Natuur en Gezondheid’ is het thema waarrond de 16 regionale landschappen werken in 2021. We vinden het belangrijk om vergroening van de zorgsector onder de aandacht te brengen. Met onze campagne ‘Natuur met zorg’ willen we zorginstellingen inspireren. Onze inspiratiegids geeft alvast een mooie aanzet.
Publieke consultatie erfgoedbeheersplannen voor de beschermde landschappen in Borgloon. Maak kennis met de bijzondere landschappen van Kuttekoven en de abdijsite Kolen.
Op zondag 12 september 2021 was het Open Monumentendag. In heel Vlaanderen kon je bekende en minder bekende monumenten en sites bezoeken. Wij geven je graag een overzicht van de activiteiten die plaatsvonden in de aangesloten gemeenten.
De aanplant van nieuwe hoogstamfruitbomen en de verjonging van bestaande hoogstamboomgaarden krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Daarnaast zien we dat het behoud en het beheer van erg oude fruitbomen, de veteraan fruitbomen, veel minder aandacht krijgt. Toch zijn net die veteraanbomen ecologisch heel waardevol.
Om de opgedane kennis binnen het project biodiverse fruitteelt op een toegankelijke manier tot bij de telers te brengen, lanceren de initiatiefnemers de brochure “Fruittelers met pit en oog voor biodiversiteit’
Geniet ervan, geef erom! Dat is de kernboodschap van de campagne die het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, samen met de gemeente Voeren en Toerisme Voerstreek, vandaag lanceert, samen met de oprichting van het Landschapsfonds Voerstreek!
Op 4 juli 2022 engageren de Vlaamse gemeente Voeren, de Waalse gemeenten Dalhem, Aubel en Plombières en de Nederlandse gemeenten Eijsden-Margraten, Op Gulpen-Wittem en Vaals zich om nauwer te gaan samenwerken over de grenzen heen voor hun waardevolle bocagelandschap.
De Herk- en Mombeek en hun vallei hebben het prachtige landschap van Haspengouw vorm gegeven. In Alken komen deze twee beken samen en kan je het gebied verkennen via een mooie uitgestippelde wandeling.
Landschapsbiografie Hart van HaspengouwBenieuwd naar de historiek van het unieke en gevarieerde landschap in Haspengouw? Je komt er alles over te weten in het uitgebreide rapport dat we hierover lieten schrijven door het CAG.
VACATURE: heb jij een hart voor landschap en expertise op vlak van procesbegeleiding en ruimtelijke planning?Dan zoeken we jou.