Nieuws

Hond aan de lijn, 't zal wel zijn!

De natuur is voor veel wandelaars de ideale plek om de hond mee uit wandelen te nemen. Niets leukers dan een stevige wandeling met de trouwe viervoeter. Dit houdt zowel baasje als hond in een optimale conditie. Honden zijn van harte welkom in de natuur, maar enkel aan de leiband.

Spelregels

In bossen en natuurgebieden moeten honden altijd aan de leiband. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren. Gelukkig hebben we ook hondenlosloopzones, waar honden naar hartenlust vrijuit kunnen lopen en ravotten zonder leiband. In sommige omstandigheden zijn honden, zelfs aan de leiband, niet toegelaten. Dat is onder andere het geval in zones waar dieren grazen.

Boetes zijn mogelijk

Loopt je hond toch niet aan de leiband? Dan kan de natuurinspecteur of boswachter een verslag of proces-verbaal opstellen, waardoor je een boete kunt krijgen. Deze gaat van 70 euro tot wel 350 euro bij herhaalde vaststelling. Wandel je ergens anders, en dus niet in een bos of natuurreservaat, dan bepaalt het reglement van de gemeente of jouw hond aan de leiband moet.

Waarom moeten honden aan de leiband?

Om de natuur te beschermen

Vooral in de lente is de natuur heel kwetsbaar. De natuur is dan één grote kraamkliniek. Een groot deel van het leven in de natuur speelt zich laag tegen de grond af. Daar vind je broedende vogels, kleine zoogdieren, fazanten… en ook reekalfjes. Die liggen tijdens hun eerste levensdagen stil in het gras of tussen bladeren en struiken in het bos. Rondsnuffelende honden die van het pad gaan, kunnen hen dan in hun rust opschrikken. Sommige dieren lopen zich uit angst letterlijk te pletter, raken gekwetst of worden zelfs gedood. Het geurspoor dat een hond achterlaat, maakt dieren angstig, waardoor een ouderdier niet (tijdig) terugkeert naar het jonge dier.

Je hond laten spelen of zwemmen in poelen en plassen mag ook niet, omdat het watervogels opschrikt. Die rusten, vooral tijdens de trekperiode, graag uit op een mooie waterplas om weer op krachten te komen. Als een hond hen verstoort, vliegen ze met grote groepen tegelijk op en verliezen ze onnodig veel energie. Net die energie is noodzakelijk om hun lange reis tot een goed einde te brengen.

Elk jaar sterven er bovendien verschillende dieren omdat ze doodgebeten worden door een loslopende hond.

Uit respect voor andere bezoekers

Iedereen wil van de natuur genieten, met of zonder hond. Hondeneigenaars gaan er vaak van uit dat hun hond lief en trouw is en geen gevaar of bedreiging vormt. Wellicht is dat in vele gevallen ook zo, maar een dier is nooit 100 % voorspelbaar. Een hond kan opschrikken en onverwacht reageren. Andere bezoekers appreciëren het meestal niet als ze besprongen of aangeraakt worden door een (natte of vuile) hond. Voor kinderen is een vreemde hond vaak best beangstigend. Ook wandelaars, joggers en fietsers stellen het niet op prijs als een loslopende hond hen ongevraagd benadert of achtervolgt. Draag dus mee zorg voor het welzijn van alle natuurbezoekers door je hond aan de leiband te houden.

Elk jaar worden er meerdere bijtincidenten bij joggers en wandelaars gemeld door loslopende honden die onvoorspelbaar reageerden.

Om je hond te beschermen

Wist je dat een loslopende hond zélf gevaar loopt? Niet alleen andere honden, maar ook everzwijnen of opgeschrikte paarden kunnen je trouwe viervoeter verwonden. Ook autowegen die langs de rand van het bos liggen, zijn gevaarlijk als je hond te ver weg loopt. Een ongeluk is snel gebeurd. Bovendien zijn loslopende honden die lustig de natuur in trekken vatbaarder voor ziekten en vreemde beestjes, zoals teken.

Hondenlosloopzones

In veel van onze natuurgebieden vind je speciaal afgebakende hondenlosloopzones waar je hond vrij kan ronddartelen onder toezicht van zijn/haar baasje. Op alle andere plaatsen in onze natuurgebieden moet je hond wél aan de leiband en op de paden blijven.

Surf naar www.natuurenbos.be/hondenzones voor het volledige overzicht van onze hondenzones. Ook verschillende steden en gemeenten beschikken over hondenlosloopzones. Informeer ernaar!