Nieuws

Bilzen de boom in 2021

Alden Biesen, één van de grootste kasteeldomeinen in de Euregio, is ook dé hoogstamboomgaard van Vlaanderen. Het landschap rond de voormalige landcommanderij is één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar het typische hoogstamboomgaardenlandschap intact is gebleven. Meer dan 40 hectare hoogstamfruitboomgaarden, biologisch beheerd (dus zonder pesticiden), dragen begin oktober volop hun vruchten. Ideaal om puur natuurlijk appelsap van te maken.

 

Daarom vond op zondag 10 oktober 2021 van 11 u tot 15 u het evenement ‘Bilzen, de boom in’ plaats. Iedereen was welkom om na inschrijving appels te rapen en te laten verwerken door de Sapmobiel ® of om gewoon een kijkje te nemen.

 

Het fruit werd geschud door medewerkers van de Boomgaardenstichting. Fruitkisten en kruiwagens stonden ter beschikking om het fruit te verzamelen en aan de Sapmobiel® te laten persen.

Ingeschrevenen konden tot 40 kg appels rapen (goed voor zo’n 30 liter appelsap). De kostprijs voor het persen bedraagt € 8,00 per box van 5 liter of € 5,00 per box van 3 liter. Het sap is ongeopend minstens één jaar en open enkele weken houdbaar.

 

Het fruitevenement kon gecombineerd worden met een bezoek aan de landcommanderij van Alden Biesen , een prachtige wandeling doorheen het omliggende landschap via één van de uitgestippelde wandelroutes of een picknick in de boomgaard.

 

10 oktober 2021 van 11 tot 15 u - Landcommanderij Alden Biesen - Kasteelstraat 6 - 3740 Bilzen