Nieuws

Green Deal Boosting Bees in de fruitteelt

Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren is trotse partner van de Green Deal Boosting Bees in de fruitteelt en nodigt jou uit om je kandidaat te stellen om zo wilde bijen aan te trekken.

 

Zonder bestuivers geen knapperige appels, sappige peren of zoete aardbeien! In de Green Deal Boosting Bees gaan verschillende partners binnen de fruitsector aan de slag om maatregelen te implementeren die gunstig zijn voor wilde bestuivers.
Deze Green Deal rond wilde bestuivers richt zich op de fruitteelt, maar ook natuurverenigingen, lokale besturen, scholen, burgers, ... kunnen hieraan deelnemen. Hoe breder onze informatieverspreiding en hoe meer aanhangers, hoe succesvoller dit initiatief uiteindelijk wordt.

 

Wilde bijen aantrekken kan ook jij
In het project – dat we drie jaar lang boosten – hebben we een aantal strategische en operationele doelstellingen geformuleerd die we kunnen herleiden naar vier pijlers: (1) kennis en ervaring, (2) terreinrealisaties, (3) samenwerking en (4) communicatie.
Dat kan gaan over acties om de voedselvoorziening voor wilde bijen te ondersteunen, nestgelegenheden te voorzien, bestuiversvriendelijke bestrijdingsmiddelen in te zetten of mee in staan in de communicatie en educatie van wilde bijen in de fruitteelt. Iedereen kan zo op eigen initiatief een waardevolle en eenvoudige bijdrage leveren waar niet alleen de fruitteelt en de wilde bijen baat bij hebben.
Concreet start alles met je kandidaat te stellen en de keuzes aan te duiden die voor jou haalbaar zijn om uit te voeren gedurende deze Green Deal.

 

De wilde bijen hebben jou nodig, stel je daarom kandidaat 

Waarom deelnemen?

  • Maak deel uit van het lerend netwerk
  • Krijg toegang tot technische fiches, video’s & artikels
  • Word uitgenodigd op demo’s & webinars
  • Profiteer mee van groepsaankopen
  • Werk mee aan het positief imago van de fruitteelt en/of jouw bedrijf/organisatie

Je kan je kandidaat stellen via deze link.  

 

Blijf op de hoogte
Blijf op de hoogte van alle initiatieven en realisaties van deze Green Deal via deze link.

 

Welkom op ons lanceringsevent op vrijdag 14 juni 2024
Dit mooie initiatief verdient de nodige aandacht. Daarom verwelkomen we je graag op ons lanceringsevent van de ‘Green Deal Boosting Bees - Wilde bijen in de fruitteelt’ op vrijdag 14 juni van 15u tot 17u bij de Studiekring Guvelingen, Diestersteenweg 146, 3800 Sint-Truiden.
Van 17u-19u is iedereen welkom op de Wandelvoordracht georganiseerd door de Studiekring - die meetelt voor de fytolicentie - met aansluitend een BBQ. Een attractief programma dus.
De link om hiervoor in te schrijven, ontvang je in je bevestigingsmail nadat je je kandidaat hebt gesteld.
Bedankt voor je engagement en deelname en tot binnenkort.

 

Deze Green Deal is mogelijk gemaakt met steun van het Departement Omgeving en wordt gecoördineerd door pcfruit i.s.m. Departement Omgeving, Proefcentrum Pamel, Proefcentrum Hoogstraten, Regionaal Landschap Haspengouw & Voeren, Boerennatuur, Natuurpunt, UGent, Provincie Vlaams-Brabant, Agentschap Natuur en Bos.


Partners: