Projecten

Kleine landschapselementen Tongeren

 

In 2011 sloot de stad Tongeren een samenwerkingsovereenkomst af met Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren in het kader van het herstel van kleine landschapselementen (KLE), het zogenaamde ‘kwadrantenproject’. Dit project werd eind 2018 afgrond.

 

Nadat een stagiair een grondige inventarisatie van het werkingsgebied maakte, schreven we eigenaars van percelen waar zich een knelpunt op het vlak van KLE voordeed, aan met het aanbod voor een terreinbezoek met advies en gratis uitvoering van landschapswerken. Ook spontane aanmeldingen namen we op in het project.

 

We werkten in vier kwadranten:

In 2011-2012: Neerrepen-Overrepen-Kolmont

In 2013-2014: Widooie, Koninksem, Lauw, Rutten en Diets-Heur

In 2015-2016: Vreren, Nerem, Mal, Sluizen

In 2017-2018: Berg, Henis, Herenhelderen, Ketsingen

 

In 2019 werd een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend voor 1 jaar voor de verdere opvolging van de spontane aanmeldingen en de nazorg van de lopende projecten.

 

In 2020 werd de samenwerking met de stad Tongeren voortgezet, met als kerngebieden Nerem, Mal en Sluizen. Via buurtparticipatie dachten de inwoners mee over de vergroening van hun eigen omgeving en werden de mogelijkheden bekeken om de Kevie ‘groen’ te verbinden met het Neremsplein. Hieruit kwamen enkele leuke voorstellen die momenteel in uitvoering zijn. Het project wordt met één jaar verlengd, ook in 2021 zullen we verder inzetten op de vergroening rondom deze dorpskernen. Alle eigenaars met vragen over kleine landschapselementen kunnen bij ons terecht. Binnen het project is er budget voor concrete uitvoeringen op het terrein. Vragen worden tijdens de zomerperiode behandeld, voor 1 september. De winterperiode is voorbehouden voor de uitvoer van de projecten (plant- en knotseizoen).

 

Partners

  • Stad Tongeren

Contactpersoon 'Kleine landschapselementen Tongeren'

Eliane Erens
medewerker natuur en landschap


eliane.erens@rlhv.be
tijdelijk niet bereikbaar