Projecten

Landschapsfonds Voerstreek

 

Landschapsfonds Voerstreek

De Voerstreek trekt jaarlijks heel wat recreanten en toeristen uit binnen- en buitenland aan. Toerisme is dan ook een belangrijke economische pijler in Voeren. Het landschap is voor de bezoeker de voornaamste aantrekkingspool, zo blijkt uit onderzoek van Toerisme Limburg. We moeten echter waken over de leefbaarheid van de dorpen en het behoud van het typische landschap. Het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, Toerisme Voerstreek en de gemeente Voeren richtten daarom een Landschapsfonds Voerstreek op.

 

“Geniet ervan, geef erom”

Met de oprichting van het Landschapsfonds Voerstreek en de campagne “Geniet ervan, geef erom”, richten de partners zich tot de bezoekers die van de Voerstreek komen genieten.

We roepen hen op om ook te tonen dat ze om het landschap en de Voerenaars geven. Dat kan door op de paden te blijven, honden aan de leiband te houden, respect te tonen voor de landbouwers en hun werkzaamheden, te vertragen en genieten van het landschap als ze achter een tractor rijden, privéterrein niet te betreden, geen afval achter te laten in het landschap en zich aan de snelheidslimieten te houden.

Tegelijkertijd kan iedere bezoeker die zich aangesproken voelt een (kleine) donatie geven aan het Landschapsfonds Voerstreek. Met dit geld dragen ze bij aan het behoud en de ontwikkeling van dit unieke landschap door de Voerenaars die voor het landschap zorgen financieel te ondersteunen.

De hoofdrolspelers in deze campagne zijn de streekbewoners. Zij zijn immers de ambassadeurs van de Voerstreek: trots op de streek waarin zij wonen en werken en gehecht aan hun mooie landschap en het leven op de boerenbuiten.

 

Hoe werkt het Landschapsfonds Voerstreek?

Het Landschapsfonds Voerstreek heeft als doelstelling de kwaliteit van het landschap in de Voerstreek te verbeteren, de streekidentiteit te versterken en het draagvlak voor landschap, natuur, erfgoed en duurzame streekeigen landbouw te vergroten. Daarom zal het Landschapsfonds uiteenlopende initiatieven ondersteunen:

  • die de omgevingskwaliteit en streekidentiteit verbeteren
  • die duurzame verdienmodellen voor landschaps- en natuurbeheer, duurzame streekeigen landbouw en erfgoeduitbating versterken
  • die bijdragen aan educatie/kennis rond natuur- en landschapswaarden
  • die bijdragen aan landschapsbeleving

Hier lees je hoe je kan doneren aan het Landschapsfonds Voerstreek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Partners:


            

Contactpersoon 'Landschapsfonds Voerstreek'

Ann-Sophie Debergh
procesbegeleider gebiedsgerichte werking Voeren


ann-sophie.debergh@rlhv.be
bereikbaar tijdens kantooruren op de nrs 011 26 50 80 - 0485 69 08 70 (niet op vrijdag om de andere week)