Projecten

Vijverherstel op kasteeldomein Nieuwenhoven

Projectperiode: 2016-2019

 

Nieuwenhoven ligt in Natura 2000-gebied BE2200038 ‘Bossen en Kalkgraslanden van Haspengouw’. Op een privaat stuk van het kasteeldomein liggen drie vijvers met een bijzondere natuurwaarde. De vijvers waren echter deels verland en de dijken waren volledig begroeid en niet meer waterhoudend. Ook de op- en aflaten functioneerden niet meer.

 

Met dit project kreeg de vijvercascade haar oorspronkelijke waarde terug. We herstelden de waterhuishouding door het plaatsen van kunstwerken voor de waterverdeling. Ook de vijverprofielen en dijken werden hersteld. Daarnaast maakten we opnieuw open corridors tussen de vijvers, die waardevolle overgangszones vormen tussen de vijvers, de graslanden en het bos. Daar profiteren onder meer de kamsalamander en de zeldzame bosvleermuis van.  

 

Mede omwille van de ligging op het populaire kasteeldomein van Nieuwenhoven, koppelden we hier ook een communicatieluik aan met geleide bezoeken en publicaties.

 

Als je de oranje of rode wandelroute van de Greenspot Nieuwenhoven  volgt, richting het kasteel, kom je via een verbindingslus aan het kasteeldomein. Vanop het terras van het Streekcafé (Engelbamp 57, 3800 Sint-Truiden) heb je een mooi uitzicht over de vijvers.

 

Partners

  • Agentschap voor Natuur en Bos
  • Bosgroep Zuid-Limburg
  • Private eigenaars 

Contactpersoon 'Vijverherstel op kasteeldomein Nieuwenhoven'

Joke Rymen
projectcoördinator biodiversiteit


joke.rymen@rlhv.be
bereikbaar tijdens kantooruren op de nrs 011 24 91 55 - 0470 99 10 33