AGENDA

Vleermuizentocht langs ijskelders - GEANNULEERD

 

Omwille van de coronamaatregelen wordt de tocht geannuleerd. Waarschijnlijk wordt ze verplaatst naar de Nacht van de vleermuis 2021. 

 

In Haspengouw leven heel wat vleermuizen. Eén van de plekken waar ze onderdak vinden, is in de ijskelders, die je in Zuid-Limburg nog bij heel wat kastelen vindt. In deze losstaande kelders werden aanvankelijk grote stukken natuurijs bewaard, en later ook voedsel. Met de komst van de ijskast werden de kelders overbodig en geraakten ze in verval. Deze verlaten koelkasten zijn voor vleermuizen een ideale overwinteringsplaats. Het voorbije jaar herstelden we heel wat ijskelders en maakten hen nog geschikter voor vleermuizen. Om de dieren niet te storen, zijn die kelders gesloten voor het publiek. 

 

Op zondag 30 augustus krijg je echter de unieke kans om drie ervan te bezichtigen tijdens een fietstocht van om en bij de 25km.

Tussen 13u en 16u kan je aan het kasteeldomein Nieuwenhoven (Engelbamp 57 in St-Truiden) vertrekken voor een uitgestippelde fietstocht.

Aan de infostand aan de ingang van het Kasteeldomein krijg je een kaartje met de fietsroute. Je fietst met je eigen fiets op je eigen tempo langs drie herstelde ijskelders in Sint-Truiden.

Aan deze ijskelders geven kenners graag een woordje uitleg.

Eerst rij je naar Duras, waar vrijwilligers van Natuurpunt Aulenteer uitleg geven over het belang van ijskelders voor vleermuizen. Daarna rij je naar de 2de kelder in Halmaal.

De fietsroute brengt je terug naar het Kasteeldomein van Nieuwenhoven waar je de derde ijskelder kan bekijken, waarna je iets kan drinken in het streekcafé.

 

In samenwerking met de Stad Sint-Truiden, Natuurpunt Aulenteer, het Agentschap voor Natuur en Bos, de eigenaars van de ijskelders.