AGENDA

Kasteelheerlijk genieten in Heers

Kastelen, mergelgrotten, vierkantshoeves: het landelijke Heers heeft erfgoedliefhebbers heel wat te bieden.

 

 

Ontdek de grotten van Vechmaal

Al eeuwenlang vormen de groeven van Vechmaal een belangrijk onderdeel van de Haspengouwse geschiedenis. De hier opgegraven mergelsteen vond zijn weg naar heel wat historische gebouwen en monumenten. Anno 2022 doet het onderaardse gangenstelsel dienst als thuis voor vleermuizen. Om de rust voor deze nuttige dieren te garanderen, werden de grotten afgesloten.

 

Op Open Monumentendag kan je op verkenning in het gangenstelsel met een gids van Natuurpunt. De wandeling met grotbezoek neemt ongeveer een uurtje in beslag. Inschrijven is gratis maar verplicht. Op de startlocatie aan Hoeve Picard kan je iets eten, drinken of van een huisbereid ijsje proeven. Voor de kleinsten is er een springkasteel.

 

Plaats: start aan Hoeve Picard, Sint-Martinusstraat 48, 3870 Heers
Uur: Doorlopend van 10u tot 18u, voor de geleide wandelingen moet je vooraf inschrijven!

 

De plaatsen zijn volzet, inschrijven is niet meer mogelijk. Om iedereen de kans te geven om een bezoekje te brengen aan de grotten van Vechmaal zullen we in de toekomst nog openstellingen organiseren. Wil je hier graag van op de hoogte blijven? Laat dan hier je gegevens achter.  

 

 

 

Feesten aan het Kasteel van Heers

Op het kasteeldomein van Heers is het niet één dag, maar drie dagen feest. Je geniet er van de sfeer in de kasteelbar en van de activiteiten van Heerse cultuurverenigingen die samen een benefietweekend opzetten ten voordele van de slachtoffers van de overstromingen van vorig jaar.

 

Meer weten over de geschiedenis van deze bijzondere plek? Een gids vertelt je over de grote invloed van het kasteeldomein op het dorp, over de vrijwilligers die zich sinds 2017 om de toen verwaarloosde site bekommeren en over de toekomstplannen. Voor de gegidste rondleidingen moet je vooraf inschrijven.


Plaats: Nieuwe Steenweg 69 (boerderij) en 71 (kasteel)
Uur: op vrijdag 9 september van 20u30 tot 22u, op zaterdag 10 en zondag 11 september van 10u tot 18u.

Het aantal plaatsen is beperkt, inschrijven is noodzakelijk.

 

 

 

De kunstige kerk van Veulen

Het rijkelijke interieur van de O.L.V. Tenhemelopnemingkerk in Veulen spreekt tot de verbeelding, met laatgotische beelden, kleurrijke glasramen en eeuwenoude grafstenen. Pronkstuk is het cassetteplafond uit 1627, beschilderd in opdracht van gravin Maria d'Argenteau, met kleurrijke taferelen uit het leven van Onze-Lieve-Vrouw, heiligenfiguren en de zestien blazoenen van het geslacht d’Argenteau. In de kerk kan je een korte film bekijken over de boeiende geschiedenis van het gebouw.

 

Plaats: Nieuwe Steenweg 139, 3870 Veulen (Heers)
Uur: Doorlopend van 10u tot 17u. Inschrijven is niet nodig.