Projecten

Valleipark Herk en Mombeek

 

 

Filmpje 1 Filmpje 2 Filmpje 3 Filmpje 4 (onder constructie) 

 

Meer dan de helft van het oppervlaktewater van Haspengouw stroomt via Alken richting Demer en zo naar zee. Naast de Nieuwe en de Oude Mombeek die Alken van oost naar west doorkruisen, stromen ook De Herk en de Kleine Herk als blauwe aders doorheen het centrum van Alken.   

 

In dit gebied liggen al langer bewegwijzerde wandelingen. Tijdens je wandeling ontdek je de waardevolle valleinatuur. Je ziet, hoort en ruikt van alles. Misschien hoor je zelfs de adoptiesoort van Alken: de ijsvogel. Om hem te zien, moet je een beetje geluk hebben. En zo zijn er wel meer dingen: dingen die er wel zijn, maar die je niet meteen opvallen. Zo zijn er in het gebied bijvoorbeeld aanwijzingen te vinden over hoe de vallei lang geleden tijdens de ijstijden gevormd is.  

 

Daarom is er nu een wandelboekje dat je meeneemt in het verhaal van de vallei. Je ontdekt niet alleen de natuur, maar ook de ontstaansgeschiedenis van het gebied. En de invloed van de mens op de streek. Al ver voor de Romeinen leefden hier mensen. Die mensen deden doorheen de tijd aan landbouw en ze gebruikten het water in hun voordeel.  

 

Voor leerkrachten in het basisonderwijs (3de graad) is er het inspiratieboek ‘De waterkringloop, de magische krachten van water in een beekvallei.’ Hierin vind je verschillende workshops waarmee je met je klas aan de slag kan. En er zijn natuurlijk tips om met de klas een vallei in te trekken. 

 

Het wandelboekje ‘Over mammoeten, molens en de ijsvogel’ en het inspiratieboek voor leerkrachten kun je hier downloaden. Ze zijn tijdens de openingsuren verkrijgbaar op de dienst Vrije Tijd van de gemeente Alken.

 

 

 

http://ec.europa.eu/agriculture/                          http://www.vlaanderen.be/pdpo                           http://platteland.limburg.be   

 

Contactpersoon 'Valleipark Herk en Mombeek'

Inge Nevelsteen
coördinator hamster en educatie


inge.nevelsteen@rlhv.be
bereikbaar tijdens kantooruren op 0485 02 64 72 (niet op di, do NM en vrij)