Projecten

Greenspots en Verborgen Moois

 

Om wandelaars wegwijs te maken in het ruime Haspengouwse wandelaanbod en de mooiste landschappen en gebieden optimaal te ontsluiten, riepen we de Greenspots en de Verborgen Moois in het leven.

 

De tien Greenspots bestaan uit kwaliteitsvolle wandelgebieden, waar vanuit een centraal startpunt diverse landschapswandelingen vertrekken. De afstanden variëren van 1 tot 16 km. De startpunten zijn voorzien van overzichtelijke infoborden en de uniforme bewegwijzering maakt verdwalen onmogelijk. Voor elke Greenspot maakten we een wandelkaart met bijkomende info en weetjes, die we bundelden in de handige wandelbox. Het rijkelijk geïllustreerde landschapsdoeboek zet aan tot nog meer beleven.

 

Onder de noemer Verborgen Moois maken we ook kleinere wandelgebieden toegankelijk. Het zijn korte, thematische routes met een heel hoge natuur- of erfgoedwaarde. Van elk gebied is er een wandelbrochure, die we ook bundelden in een handige box.

 

We bewaken voortdurend de kwaliteit van onze wandelingen, mede met de hulp van vrijwilligers en de inzet van het Landschapsteam, onze ploeg van arbeiders uit de sociale tewerkstelling. Zij zorgen onder meer voor de aanleg en het herstel van plankenpaden, het maaien van wandelpaden, het vervangen van palen, en noem maar op.

 

Regelmatig zetten we bijkomende projecten op om de natuurlijke, landschappelijke en erfgoedwaarden van deze wandelgebieden te behouden en versterken.


Contactpersoon 'Greenspots en Verborgen Moois'

Erik van Esch
projectcoördinator recreatie


erik.vanesch@rlhv.be
bereikbaar tijdens kantooruren op de nrs 011 24 91 53- 0498 33 00 59 (niet op vrijdag)


Wandelen

Wandelen in Hartelijk Haspengouw

Wandelen in Hartelijk Haspengouw


Zo rijkelijk als de ondergrond en de landschappen, zo joviaal is de Haspengouwer. Geniet van deze streek van levensgenieters en ontdek de mooiste plekjes. Struin door de beemden en ruigten van weelderige beekvalleien, tuur eindeloos uit over vergezichten, geniet van de aanblik van de bloesems of het rijpe fruit dat als snoep aan de takken van fruitbomen bengelt of bewonder de vele kastelen en vierkantshoeven die deze landschappen domineren. Onze landschapswandelingen vormen het perfecte startpunt om de streek te ontdekken.

Meer info
Wandelen in Sint-Pietersberg

Wandelen in Sint-Pietersberg


Tussen de Jeker en de Maas, op de grens van België en Nederland, verrijst de Sint-Pietersberg. Op en rond dit kalkplateau kan je eindeloos kuieren en je in het zuiden van Frankrijk wanen. De kalk en het microklimaat trekken bijzondere planten en dieren aan. Mergelgrotten, forten en pittoreske dorpjes waar de folklore en gastvrijheid hoogtij vieren maken de beleving compleet. De bewegwijzerde landschapswandelingen vertrekken vanuit zeven vertrekpunten.
In december 2020 werd het wandelgebied opgefrist, met aanpassing van de bewegwijzering op verschillende routes. Intussen zijn alle routes weer tip top in orde.

Meer info
Wandelen in Veelzijdig Voeren

Wandelen in Veelzijdig Voeren


Rustige dorpen tussen de glooiende heuvels, schaduwrijke loofbossen en kabbelende bergriviertjes die zich een weg door het landschap meanderen: in Voeren volgt het leven een ander ritme. Dankzij het bewegwijzerde wandelnetwerk van in totaal 125 km aan vooral onverharde wandelpaden kan je een route samenstellen vanuit een van de zes deelgemeenten. Zo bepaal je meteen zelf de lengte van je parcours. Liever een uitgestippeld traject volgen? Kies dan voor één van de themawandelingen.

Meer info