Projecten

Optimalisatie Haspengouwse ijskelders voor vleermuizen

 

Op tien domeinen in Zuid-Limburg liggen een aantal ijskelders. Dit zijn losstaande kelders waarin men in eerste instantie grote stukken natuurijs bewaarde, vaak uit een nabijgelegen vijver of waterloop. Dit ijs werd gebruikt om in warme perioden eetwaren, dranken en ruimten te koelen maar ook als medicinaal ijs. Later werden de ijskelders ook gebruikt om voedsel in te bewaren.

 

De komst van de koelkast maakte de ijskelders overbodig, waardoor ze vaak niet meer werden onderhouden en in slechte staat verkeren. Het zijn echter ideale overwinteringsplaatsen voor heel wat vleermuizensoorten.

 

Binnen dit project zorgen we dat de ijskelders nog beter afgestemd zijn op de behoeften van vleermuizen, met de ideale temperatuur, luchtvochtigheid en luchtcirculatie. Zo voorzien we vleermuisvriendelijke deuren met openingen voor het in- en uitvliegen.

 

Zuid-Limburg is als regio van Europees belang voor o.a. de gewone grootoorvleermuis, de franjestaart, de baardvleermuis, de watervleermuis en de ruige, gewone en kleine dwergvleermuis. Met deze werken worden belangrijke stapstenen ontwikkeld voor deze dieren. De ijskelders bevinden zich op domeinen met volop voedsel in de omliggende oude boscomplexen, (kasteel)vijvers en gras- en hooilanden.

 

Dit project kadert binnen Natura 2000.

 

Partners

  • Agentschap voor Natuur en Bos (ANB)
  • Stad Bilzen
  • Stad Hasselt
  • Private eigenaars
  • Limburgse Vleermuizenwerkgroep
  • IOED Haspengouw West 

Meer info

 

Artikel website Radio 2 + interview 

Ijskelderbrochure Vlaams-Brabant 

 


Contactpersoon 'Optimalisatie Haspengouwse ijskelders voor vleermuizen'

Joke Rymen
projectcoördinator biodiversiteit


joke.rymen@rlhv.be
bereikbaar tijdens kantooruren op 0470 99 10 33