Projecten

Park Fauconval

 

De kantoren van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren zijn gevestigd in kasteel de Fauconval, dat met haar park een beeldbepalende plek vormt in het centrum van Kortessem. Het park is populair bij buurtbewoners en ligt aan het cultureel centrum, een sportcentrum en een aantal scholen. Er worden nu en dan evenementen georganiseerd.

 

Het gebouw is beschermd als monument en de omgeving als dorpsgezicht. Rond het centrale grasveld in het park staan een aantal opmerkelijke bomen, zoals een ginkgo biloba, een mammoetboom en een Atlasceder.

 

In 2016-2017 liet de gemeente, onder impuls van RLHV, een erfgoedbeheerplan en een herwaarderingsplan met inrichtingsvisie opmaken. Hierin werden de erfgoed- en natuurwaarden meegenomen, maar werd er ook gekeken hoe het park nog meer als een groene ontmoetingsplek voor het dorp kan fungeren.

 

De projectsubsidie ‘Natuur in je buurt’ wordt ingezet om de meest intensief gebruikte zone van het park natuurvriendelijker en aantrekkelijker te maken door de aanleg van bloemeneilanden, padenstructuren, speelgroen en zitelementen.

 

Partners

  • Gemeente Kortessem
  • Onroerend erfgoed
  • Agentschap voor Natuur en Bos
  • IOED Haspengouw West

Je kan het plan raadplegen via https://plannen.onroerenderfgoed.be/plannen/679


Contactpersoon 'Park Fauconval'

Tine Rijvers
projectcoördinator landschapszorg


tine.rijvers@rlhv.be
bereikbaar tijdens kantooruren op 0475 21 72 74