Projecten

Loons goud, de gulden sleutelbloem

 

De gulden sleutelbloem is een zeldzaam plantje dat houdt van warme, zonnige en kalkrijke hellingen en bloeit in april-mei. De bloem heeft haar bijnaam ‘Loons goud’ niet gestolen, want de plant komt van oudsher in Borgloon voor.

 

Omdat er een gericht beheer nodig is om de zeldzame bloem een toekomst te geven, werd dit project opgestart. Met een inventarisatiecampagne werden in 2018 de groeiplaatsen in Borgloon in kaart gebracht. Vervolgens wordt een praktisch beheeradvies opgemaakt voor elke groeiplek.

 

Geïnteresseerde eigenaars kunnen genieten van hulp bij (achterstallig) beheer om zo de bloem alle kansen te geven, dankzij ondersteuningsovereenkomsten met de provincie en de inschakeling van Landschapsteams .

 

Het regionaal landschap ontwikkelde een app waarmee vrijwilligers van Natuurpunt Borgloon de groeiplaatsen in kaart brachten. We stonden ook in voor het contacteren van de eigenaars van de gevonden groeiplekken.

 

Om de inwoners van Borgloon kennis te laten maken met de gulden sleutelbloem werd een fietstocht georganiseerd langs enkele bijzondere groeiplaatsen.

 

 

Partners

  • Stad Borgloon
  • Natuurpunt Borgloon
  • Provincie Limburg

 


Contactpersoon 'Loons goud, de gulden sleutelbloem'

Joke Rymen
projectcoördinator biodiversiteit


joke.rymen@rlhv.be
bereikbaar tijdens kantooruren op 0470 99 10 33