AGENDA

Wellen: een verleden waarop je kan brouwen

Ontdek de charme van de historische hoeve Romsée, waar de eigenaars o.a. een microbrouwerij plannen en stap binnen in de Bottelarij, een voormalige brouwerij.

 

 

Winning Romsée: bouwen om te brouwen

Hoeve Romsée, in Wellen beter bekend als hoeve Oudebrouckx, dateert uit 1872. De oudste historische sporen stammen echter uit de 17de eeuw, en zijn gelinkt aan een familie bierbrouwers. De nieuwe eigenaars willen de hoeve verbouwen tot een microbrouwerij met ijsjeszaak.

Kom een kijkje nemen tijdens de verbouwing in het prachtige woonhuis met haar authentieke elementen zoals plafonds, sierlijsten, marmeren vensterbanken, dubbele deuren en eiken vloeren. De verbouwing wil dit erfgoed verduurzamen. In de stallen krijg je alvast een impressie van de productieruimten voor ijs (en bier), beiden in aanbouw. Ook de beschermde hoogstamboomgaard loont de moeite.

Op de binnenkoer geniet je van het mobiel museum, kinderanimatie (zoektocht, spellen en springkasteel), drank en zoetigheden

 

Plaats: Nutstraat 16, Wellen.
Uur: Doorlopend van 13u-17u, rondleidingen om 14u, 15u en 16u. Inschrijven is niet nodig. Meer info: www.geheimetuinen.be

 

 

 

De Bottelarij

In 1891 transformeerde Arthur Hayen een kleine dorpsbrouwerij in Ulbeek tot brouwerij Hayen, een groot en voor die tijd ultramodern complex. Sinds 1936 wordt hier echter geen bier meer gebrouwen en kregen de oude brouwerijgebouwen verschillende nieuwe bestemmingen.

Dankzij AKSI vzw is een deel van de voormalige bottelarij van dit unieke gebouw nu een locatie voor sociale tewerkstelling. Je kan er lekker tafelen, vergaderen, kunstexposities bezoeken of culturele evenementen bijwonen. Het woonhuis en andere delen van de voormalige brouwerijgebouwen zijn geen eigendom van AKSI en zijn niet publiek toegankelijk.

Tijdens Open Monumentendag kan je in de Bottelarij terecht voor een hapje en drankje. Om 10 uur is er een uitgebreid, duurzaam ontbijtbuffet met lokale specialiteiten en heerlijke seizoensproducten. Deelname aan het ontbijt bedraagt 25 euro per persoon (15 euro voor kinderen jongeren dan 12 jaar, te vermelden bij de reservatie), koffie, thee, appelsap en cava zijn inbegrepen.

 

Plaats: Ulbeekstraat 21, Wellen.
Uur: Doorlopend open van 10u tot 21u. Voor het ontbijt (om 10u) moet je op voorhand reserveren. Meer info: www.debottelarij.be/start