Nieuws

Bermen vol leven: doe je mee?

Vanaf de lente geven bloemrijke wegbermen Limburg kleur. Bermen zijn dikwijls natuurpareltjes waar vlinders, bijen en andere kleine dieren nog een thuis vinden in het versnipperde landschap. Een “verkeerd” maaibeheer heeft dikwijls een grote impact voor deze (soms zeldzame) dieren want voedsel, bescherming en nakomelingen verdwijnen ogenblikkelijk. Daarom willen de gemeente Heers, de stad Bilzen, het Provinciaal Natuurcentrum en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren topbermen in Heers en Bilzen in kaart brengen zodat ze op termijn aangepast beheer kunnen krijgen.

 

Wil je graag een steentje bijdragen? Dat kan! Je kan mee op pad om de natuurwaarde van enkele bermen in Heers en Bilzen in kaart te brengen. Het Provinciaal Natuurcentrum ontwikkelde een zakboekje om kruidige topbermen voor flora en fauna op een eenvoudige manier te herkennen. Interesse is hierbij belangrijker dan kennis. Je helpt zo je gemeente om die bermen te selecteren die de meeste potentie hebben voor de Limburgse biodiversiteit in jouw gemeente. 

 

Je volgt eerst een korte online vorming (verplicht). Hier krijg je informatie over het project, de methodiek en kan je je kandidaat stellen om mee te werken.

 

Vervolgens is er in je gemeente een begeleid terreinbezoek (aanbevolen) waarbij je in groep leert werken met het zakboekje. Daarna mag je zelf kiezen hoeveel en welke bermen je in jouw gemeente wilt onderzoeken. Je wordt hierin begeleid door het Provinciaal Natuurcentrum. 

 

Praktisch:

Online vorming: dinsdag 11 mei 2021 van 19u30 tot 21u. Na inschrijving voor 10/05 via Katrien Hendrickx ontvang je enkele dagen op voorhand een vergaderlink.

Terreinvorming Heers: dinsdag 18 mei 2021 van 18u30 - 20u. Domein Marsnil, Batsheersstraat 35 in Batsheers.

Terreinvorming Bilzen: vrijdag 14 mei van 18u30 - 20u. Parking ter hoogte van het Wilderpark, Wilderparkstraat in Martenslinde.

 

Meer informatie: Provinciaal Natuurcentrum, Katrien Hendrickx T 011 26 54 93.

 

Lees meer of schrijf je in.